Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw met kapelhof

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

In 1929 door grondwerker en wagenmaker René Vanneste (1897-1972) opgetrokken, naar eigen zeggen naar aanleiding van een verschijning aan hem van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. In 1960 wordt naast de kapel een torentje bijgebouwd, in 1989 voorzien van een nieuw torenuurwerk en een nieuw gegoten klok van gieter Maertens uit Leuven. Aan de stichting van de kapel was een bedevaart verbonden, die echter na enige jaren door een gebrek aan belangstelling verviel.

Kapel op beboomd en omhaagd perceel, onder meer met rijtje van opgaande essen en zilverlinden. Voorliggend perkje met twee zitbanken. Roodbakstenen kapel op achthoekige plattegrond onder leien bedaking bekroond door ijzeren kruis, getypeerd door verdiepte muurvelden tussen hoeklisenen. Langs de straat gesitueerde toegang, geflankeerd door lantaarns, onder spitsbogig natuurstenen boogveld met afbeelding van palmtak en inscriptie "HEILIGE MARIA/ TROOST DER BEDRUKTEN/ BID VOOR ONS", waarboven een bekronende jaartalsteen met inscriptie "ANNO/ 1929". Spitsbogige ramen met houten roedeverdeling in de zijgevels, binnen een baksteenomlijsting benadrukt door een roodbeschildering met gebruik van een witte kleur voor de voegen. Zelfde bewerking van de daklijst voorzien van muizentandfries. Aan zuidzijde aangebouwde toren op vierkant grondplan onder leien dak met ijzeren kruis. Straatgevel gemarkeerd door stichtingssteen "ANNO/ 1960" en torenuurwerk, onder de rondbogige muuropening met galmgaten.

Interieur onder houten gewelf. Altaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, Troosteres der Bedrukten, geflankeerd door de staties van een kruisweg, achter laag ijzeren altaarhek en centraal geplaatste relikwiehouder. Vlakgepleisterde wanden.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1929/31.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Pittem, s.l., s.d., nr. 2.
  • O.-L.-Vrouw, troosteres der bedrukten te Pittem, in Kapel en Beeld, jg. 40, nr. 3, 1988, p. 4-5.
  • ZWAENEPOEL A., Inventaris van de traditionele bomenrijen als leidraad voor natuur- en landschapsbehoud en –herstel in West-Vlaanderen. Wvi, in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2006, p. 90.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien