Vroegere parktuin van de broeders Maristen, in 2002 door de West-Vlaamse Intercommunale ingericht tot openbaar park waar streekeigen groen centraal staat. De uitvoering van het project werd toevertrouwd aan David Lannoo.
Het parkrestant maakte deel uit van een groter kasteelpark, horend bij de herenwoning, in 1838-1839 gebouwd in opdracht van Ferdinand-Constant Amerlinck (zie Tieltstraat), door burgemeester Gustave-Adolphe De Mûelenaere rond 1865 vernieuwd tot "dorpskasteeltje". In 1895 wordt het huis verkocht aan de broeders Maristen, die er het "Juvenaat van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen" stichtten, waar aspirant-broeders gedurende twee jaar verbleven. Het oorspronkelijke gebouw werd rond 1911 aan weerszijden met twee vleugels vergroot, als behuizing voor de kapel, klassen en refter. Later wordt in de school lager middelbaar onderwijs gegeven. In 1993 wordt het gebouw gesloopt, in 2002 de voormalige parktuin herbestemd tot openbaar park.
Park gelegen op grosso modo driehoekig perceel, ontsloten door pad met U-vormige plattegrond en door ruime bomengordel gescheiden van de Nieuwstraat ten oosten en de Fonteinestraat ten zuiden. Getypeerd door enkele restanten uit het oude kasteelpark, onder meer een niervormige vijver met terrasje aan zuidoostzijde van het park, nieuw brugpad over kunstmatig beekje met bijhorende oude pomp. Het westelijk pad eindigt op een uit de oude tuin gerecupereerd kruisbeeld in betonrustiek op rotsimitatie, binnen halfrond perkje met kasseien muurtje. Voorliggend begeleidend bankje. Langs het oostelijk pad gelegen Lourdesgrot, tevens overgebleven uit de tuin bij de Maristenschool, gebouwd op de plaats van een ijskelder met kunstmatig heuveltje, in het verleden omgevormd tot calvarieberg. De huidige Lourdesgrot werd opgetrokken uit veldsteen, breuksteen, cement en wapening en is begroeid met klimop. Gemetseld altaar uit kasseien en tegulae waarop een beeld van Onze-Lieve-Vrouw met rozenkrans. Naastliggend muurtje met spitsbogige doorgang en natuurstenen plaat met "A. GODERIS/ ROTSWERKER/ ARDOOIE" aan achterzijde. Achtergelegen trap tot preekstoel boven de grot. Slechts enkele bewaarde parkbomen, onder meer een imposante Witte paardenkastanje.
- Broeders Maristen, Pittem, 1978.
- Educatief park Broeders Maristen, in Het gemeentelijk infoblad Pittem-Egem, jg. 1, nr. 1, 2002, p. 7.
- N.D.S., Educatief park Broeders Maristen plechtig geopend, in documentatiemap met krantenartikels in POB Pittem, 31/05/2002.