Gemeentelijke jongensschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

Beschrijving

Voormalig schoolgebouw, vermoedelijk gebouwd in de periode 1941-1943. Achtergelegen restant van de oude gemeenteschool/ jongensschool langs de Doelstraat, in 1823 ontstaan uit twee oude huisjes die in 1819 waren aangekocht door de gemeente. In 1852-1854 werd een nieuw schoolgebouw, bestaande uit twee klassen en een schoolhuis (onderwijzerswoning?) opgetrokken, naar het ontwerp van bouwmeester D'Hulste. In 1876 werd de gemeenteschool met een derde klas vergroot. De schoolwet van 1879 gaf aanleiding tot het opdoeken van de leeglopende gemeenteschool en de oprichting van een jongensschool, die vanaf 1885 opnieuw onderdak vond in de gebouwen van de voormalige gemeenteschool. De "Aangenomen Jongensschool" werd in de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw tot negen klassen uitgebreid. Het oude schoolgebouw verloor in de jaren 1980 haar (oorspronkelijke) functie, werd in 1994 door brand geteisterd en gesloopt.

Haaks op de straat ingeplant, aan de Eikeldreef palend eenlagig gebouw onder schilddak in mechanische pannen. Symmetrische opbouw met centrale toegang onder luifel en hoog bovenlicht, geflankeerd door brede, per drie gekoppelde vensters en vooruitspringende hoekpenanten. Houten schrijnwerk met horizontale roedeverdeling. Voorgelegen beboomde speelplaats, door een muurtje afgescheiden van de straat (Eikeldreef).

• ARICKX V., Geschiedenis van Pittem, Pittem, 1951, p. 200-201, 204-206.
  • DEFOUR G., Oude jongensschool in de as: stuk dorpsgeschiedenis verwoest, in documentatiemap met krantenartikels in POB Pittem.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien