Onze-Lieve-Vrouwekapel, in de volksmond gekend als Pestkapelletje of Muizebeekkapelletje. Volgens de legende gaat de geschiedenis van de kapel terug tot circa 1634, toen op deze plaats een kapel werd opgericht met de bedoeling de Pittemse bevolking voor de pest te behoeden. Op de topografische kaarten van het Dépôt de la Guerre en het Institut Cartographique Militaire uit 1875, 1899 en 1913, wordt echter geen kapel (meer) weergegeven op deze plaats. De huidige kapel werd in 1998 op initiatief van de wijkbewoners gebouwd, ter vervanging van een oudere kapel uit 1952 die werd afgebroken.
Parallel met de weg geplaatst kapelletje op een strook klinkerbestrating, geflankeerd door een spar en zitbankje. Witgekalkt bakstenen kapelletje met verbrede rondbogige bovenbouw voorzien van een koperen dakbedekking. Rondbogige getraliede nis met Onze-Lieve-Vrouw met Kind, gevat binnen een grijsbakstenen omlijsting.
DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Pittem, s.l., s.d., nr. 14.
JOREN, Nieuwe Pestkapel ingezegend, in De Weekbode, 21/08/1998.
JOREN, Pestkapelletje verdwenen, in De Weekbode, 29/05/1998.
Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)