Hoeve De Blekerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Blekerij

Beschrijving

Bestaande uit midden-19de-eeuwse hoevegebouwen op oudere site, heden uitgebaat als graszodenkwekerij.

Historiek

In het landboek van Pittem van 1761 wordt de hoeve afgebeeld met twee volumes in L-vormige constellatie. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) blijkt het landgebouw aan noordzijde verlengd en worden twee bijkomende volumes, één op het erf en een bakhuis ten westen van het woonhuis, weergegeven. Het volume op het erf wordt niet meer aangeduid in de Atlas der Buurtwegen (1846). In 1854-1855 wordt de hoeve volgens kadasterplan volledig herbouwd. De hoeve bestaat dan uit een woonhuis met twee langgestrekte, haaks op de woning ingeplante landgebouwen en twee bijgebouwen ten westen van de woning. In 1899 wordt langs de straat een cichorei-ast bijgebouwd, bij kadaster geregistreerd in 1904.

Beschrijving

Langs de straat gelegen hoeve, met toegang gemarkeerd door een bewaarde schampsteen; vrijstaande bakstenen hoevegebouwen in L-vormige opstelling rond een verhard erf met grasperk. Ten noorden het woonhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in Vlaamse zwarte pannen. Gepekte plint. Licht getoogde muuropeningen onder strek voorzien van vernieuwd schrijnwerk, nieuwe arduinen dorpels. Deur binnen zwartbakstenen pilasteromlijsting. Natuurstenen gevelsteen, vermoedelijk oprichtingssteen, tussen de vijfde en zesde travee, met verweerde inscriptie. Bijna identieke achtergevel. Westelijke zijgevel met laaddeur tussen zoldervensters en jaartalsteen "1855" in de top.

Interieur met balkenroostering en brede zwartbakstenen schouw.

Ten westen van het erf bevindt zich de gerenoveerde schuur onder zadeldak in Vlaamse pannen, thans in gebruik als bureau en opslagplaats. Erfgevel getypeerd door twee korfboogpoortopeningen en dubbele rijen asemgaten. Centrale aardappelkelder met laag deurtje, voormalig wagenkot aan zuidzijde. Zijgevels met vlechtingen en jaartalsteen "1849" in de zuidelijke zijgevel. Ten westen van het woonhuis situeert zich een parallel met het woonhuis vernieuwd bijgebouwtje onder zadeldak in Vlaamse pannen. Getoogde muuropeningen en gewijzigde vensters onder betonlatei. Later toegevoegde loodsen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1855/1, 1904/11.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 19.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien