Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Voormalige "Mekanieke Weverij", in 1945 opgericht door Georges Desmet-Van Coillie en in 1948 vergroot aan achterzijde. In 1946 en in 1950 noteerde het kadaster kleinere uitbreidingen van de gebouwen. Het gemeentearchief bewaart een bouwplan uit 1944 van de Tieltse architect Valère Lievens, die de eerste bouwfase van de weverij verbeeldt. Het plan toont een parallel met de straat gelegen bedrijfsgebouw van twee bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak, via een lager volume met poortopeningen verbonden met een woning onder puntgevel, en een meerbeukig achtergelegen fabrieksgebouw onder sheddak. Deze gebouwen zijn mogelijk niet (volledig) volgens plan uitgevoerd. In het najaar van 2009 zijn de resterende bedrijfswoningen afgebroken.
De woning van de bedrijfsleider was de villa gelegen op nummer 25, naar ontwerp van architect Soenens uit Knokke.
Achtergelegen fabrieksgebouw uit de bouwfase van 1948, uitgevoerd naar analogie met het toen reeds bestaande gebouw. Bakstenen volume van circa twaalf beuken met oculus in de top, onder sheddak in mechanische pannen. Afgebroken in najaar 2009.
Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)