Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa, opgetrokken in opdracht van aannemer Cyrillius Huys-Van Cauwenberghe. Het eerste plan uit 1938 door architect G. Vande Weghe (Tielt) toont een modernistische woning, met platte bedaking. Een tweede ontwerp geeft een veel gematigder woning weer, met brave art-deco- en modernistische invloeden. De woning wordt pas bij kadaster geregistreerd in 1942. In 1951 wordt de volgens kadastergegevens sinds 1944 in "puin" liggende woning op ongeveer hetzelfde grondplan herbouwd en vergroot voor advocaat Antonius Dupont-Jacobs uit Knokke. Thans zetel van het Wit-gele Kruis West-Vlaanderen, Afdeling Tielt.

Vrijstaande woning in tuin, opgetrokken uit rode bakstenen, boven een plint in breuksteen en onder een tentdak in mechanische pannen. Rechthoekige muuropeningen, grotendeels onder beschilderde betonlatei. Vooruitspringende rechter travee onder aparte bedaking, op de verdieping geflankeerd door een links afgerond balkon voorzien van een buisleuning. Verdiepte toegang op het gelijkvloers, met een dubbele rondbogige, grotendeels beglaasde deur voorzien van siersmeedwerk. Door witbepleistering gemarkeerde erkers, afgerond in de linker travee, rechte uitbouw in de rechter.

• Gemeentearchief Pittem, Bouwaanvragen.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1939/9, 1941/9, 1951/15.