Villa Zonnewende

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Zonnewende

Beschrijving

Woning "Zonnewende", zie naamplaat boven de deur, in 1929 gebouwd in opdracht van Robert Tavernier (zoon van brouwer Tavernier-Lison, zie nummer 31), naar ontwerp van de Tieltse architect V. Lievens. Daartoe moest het bestaand huis op deze plaats gedeeltelijk worden afgebroken. In 1958 wordt de woning kadastraal verenigd met een "magazijn" ten oosten dat in 1961 wordt afgebroken.

Woning van twee bouwlagen boven een verhoogde begane grond, afgedekt door een wolfsdak in roodgeglazuurde mechanische pannen. Verhard voortuintje, omringd door een laag bakstenen muurtje. Decoratief uitgewerkte gevels in roze en witgele bakstenen getypeerd door siermetselwerk en in- en uitspringende gevelvelden. Driezijdige erker in de rechter travee, gekenmerkt door getand metselwerk op de hoeken, onder een uitkragende puntgevel op bakstenen schoorwerk. Vernieuwde punttop, volgens plan oorspronkelijk voorzien van vakwerkimitatie, een venstertje en beplanking. Vier treden leiden naar een portaal in de linker travee, met openingen onder afgeschuinde hoeken in de voor- en zijgevel, een licht geajoureerde balustrade en hoekpijler. Dubbele deur voorzien van geometrisch hekwerk en glas in lood, tevens toegepast voor de zijlichten. Tweelicht in de tweede bouwlaag, volgens plan onder een dakkapel met platte bedaking. Vernieuwd schrijnwerk. Ruitvormige venstertjes in de zijgevels. Rechts van de voorgevel een recenter muurtje met rondbogige toegang. Een aanbouw tegen de westelijke zijgevel maakt de verbinding met de achtergelegen fabrieksgebouwen (zie nummer 31).

• Gemeentearchief Pittem, Bouwaanvragen, 1929.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1930/7, 1958/31, 1961/20.