Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis

Beschrijving

Boerenhuis, minimaal opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie met één volume afgebeeld in het landboek van Pittem van 1761. Het primitief kadasterplan (circa 1830) toont een woonhuis, een landgebouw langs de straat en twee kleine bijgebouwen. In de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Ferme Van Laecken". In de jaren 1850 wordt het woonhuis met een aanbouw aan oostzijde vergroot. Daarvoor wordt één van de bijgebouwtjes afgebroken. In 1880 wordt het landgebouw uitgebreid aan oostzijde. Vermoedelijk op het einde van de 19de eeuw wordt een bakhuis opgetrokken ten noorden van het woonhuis, mogelijk werd toen het tweede bijgebouwtje (vroeger bakhuis?) afgebroken.

Voormalige hoeve met erf in losse verharding en beboomd grasperkje, toegankelijk via een ijzeren hek tussen betonpijlers. Donkerrode bakstenen volumes onder een zadeldak in voornamelijk mechanische pannen. Schuin op de straat ingeplant verankerd woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag met gecementeerde plint. Band en deuromlijsting in zwarte bakstenen. Licht getoogde vensteropeningen met grotendeels bewaard houtwerk (ramen met grote roedeverdeling), nieuwe deur in een rondbogige deuropening. Ten oosten een aangebouwde schuur onder een lager zadeldak, met een vernieuwd parement en bouwsporen van een achteraanbouw in de bewaarde zijgevel.

Langs de straat gelegen landgebouw onder een zadeldak in Vlaamse en mechanische pannen. Gekenmerkt door deels vernieuwde gevels, (gewijzigde) rechte muuropeningen, asemgaten en rondbogige kapelnis. Oostelijke zijgevel met getoogde en een gewijzigde muuropening onder een betonlatei. In de tuin ten noorden van het woonhuis bevindt zich een bakhuis onder een vernieuwd pannen zadeldak. Getoogde muuropeningen, in de oostelijke zijgevel voorzien van een beluikt T-raam. Noordgevel met keldervenster.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1862/242, 1880/20.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 3.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien