Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie opgetrokken in 1938 ten oosten van de vroegere pastorie, die haaks op het marktplein was gebouwd en wordt afgebroken in 1943.

Vrijstaande, licht opgehoogde woning in tuin. Twee bouwlagen onder een schilddak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Breed uitkragende geprofileerde kroonlijsten. Rechthoekige muuropeningen, onder meer als drielicht. Rechte erker in de rechtertravee. Fraaie deur in pakketbootstijl, gevat tussen gebogen dagkanten in simili-afwerking, toegankelijk via twee dito treden. Deurlicht en smal bovenlicht boven de kroonlijst voorzien van siersmeedwerk.

Achterliggende voormalige pastorietuin met roodbakstenen ommuring en halve steunbeertjes, tegen de noordmuur een oude broeikas. Thans openbaar domein bij toegang tot het gemeentehuis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1940/3.
  • DEMEULEMEESTER A., Bijna kreeg Pittems pastoor een neogotisch kasteel als pastorij (1886), in De Roede van Tielt, jg. 20, 1989, nr. 1, p. 41-43.
  • DEMEULEMEESTER A., Merkwaardige priesterfiguur in een gesloten plattelandsgemeente: Henri-Edmond Castel, pastoor van Pittem van 1865 tot 1886, in De Roede van Tielt, jg. 10, nr. 4, 1979, p. 208.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien