erfgoedobject

Standbeeld Pater Verbiest

bouwkundig element
ID
211772
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211772

Juridische gevolgen

Beschrijving

Standbeeld Pater Verbiest, gesitueerd voor de zuidwestelijke hoek van de kerk. Kunstwerk ontworpen en uitgevoerd door de Brusselse beeldhouwer graaf Jacques de Lalaing (1858-1917), vervaardigd in de bronsgieterij "Fonderie Nationale des Bronzes, ancienne firme J. Peterman" uit Sint-Gillis (Brussel). Op 10 augustus 1913 onder grote feestelijkheden onthuld. Het standbeeld werd in mei 1940 licht beschadigd door bomscherven en gerestaureerd in februari 1988 door klokkengieterij Sergeys uit Leuven-Glabbeek, met steun van Krediet aan de Nijverheid.

Ferdinand Verbiest werd te Pittem geboren op 9 oktober 1623. Hij trad toe tot de jezuïetenorde en vertrok in 1657 als missionaris naar China, waar hij eerste assistent en later voorzitter van het sterrenkundig hof werd. Hij verwierf, onder meer door enkele van zijn uitvindingen, grote bekendheid als geleerde en stond hoog in aanzien aan het keizerlijk hof. Hij stierf in 1688. Het plan voor het inhuldigen van een standbeeld ter ere van de Pittemse missionaris en geleerde was reeds opgevat in 1841.

Bronzen beeld van Ferdinand Verbiest, voorgesteld als mandarijn, gezeten in een fraai versierde zetel, met zijn hoofd steunend op zijn rechterhand, en zijn linkerhand wijzend naar een hemelglobe, kruisbeeld en enkele boekbanden aan zijn linkerzijde. Inscriptie "FONDERIE NATLE DES BRONZES/ ANCNE FIRME J. PETERMAN/ ST GILLES-BRUXELLES".

Het standbeeld staat op een vierkant voetstuk in blauwe hardsteen met de inscripties: "HET VADERLAND/ FERDINAND VERBIEST/ JEZUÏET EN ZENDELING/ ONDER KEIZER KANG-HI/ VOORZITTER VAN HET STERREKUNDIG HOF/ TE PEKING/ GEBOREN TE PITTHEM DEN 9 OCTOBER 1623/ OVERLEDEN TE PEKING/ DEN 28 JANUARI 1688", "IHS", "ONTHULLING/ DEN 10 OOGST 1913" en een inscriptie in Chinese tekens. Voorliggende brozen plaat met opschrift "HERSTELD ANNO 1988". Geplaatst op een circulair platform in kinderkopjes, langs vier zijden toegankelijk via een trap van vier treden, verbonden door tussengelegen bloemperken.

  • Nationale herdenking Ferdinand Verbiest S.J. 1623-1688. Programma tentoonstellingscatalogus, 1988, p. 68-69.
  • Dit is West-Vlaanderen: steden-gemeenten-bevolking. Tweede deel, Sint-Andries, 1960, p. 1384.

Bron     : DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Standbeeld Pater Verbiest [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211772 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.