Herberg "De Kroon", huidig volume met classicistische kenmerken vermoedelijk opklimmend tot het eind van de 18de-begin van de 19de eeuw.
Bebouwing op deze plaats waarneembaar op het renteboek van de heerlijkheid Pittem uit 1622. De herbergnaam wordt reeds vermeld in 1649. Afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830) en circa 1862 gedeeltelijk herbouwd en verenigd met de achteraanbouw. Tijdens de 19de eeuw in bezit van de brouwersfamilie Vermander. Half vrijstaand pand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak in mechanische pannen. Grijsbeschilderde bepleisterde lijstgevel waarin getoogde muuropeningen, deels voorzien van bewaard houtwerk (T-ramen op de verdieping). Witstenen onderdorpels. Plint en deuromlijsting rond de rondbogige toegang uit blauwe hardsteen. Daklijst met halfrond profiel en pseudo-modillons, onder een vernieuwde gootlijst uit kunststof. Zijgevel met kleine rode bakstenen in kruisverband. Interieur met balkenroostering en bewaarde rondbogige nissen, gevat binnen een uitspringende omlijsting voorzien van lijstwerk en figuratieve afbeeldingen van engelen en putti begeleid van festoenen en rankwerk.
DEVOLDERE W., Een terugblik op de Markt van Pittem, in Het gemeentelijk infoblad Pittem-Egem, jg. 4, nr. 4, 2005, p. 16-17.
Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)