Burgerhuis Veys

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Pittem
Deelgemeente Pittem
Straat Markt
Locatie Markt 22, Pittem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Pittem (geografische inventarisatie: 01-03-2009 - 30-06-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis Veys

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gebouwd in 1784 door Gregorius de Mûelenaere. In 1790 kwam zoon Jan, die met een jaar onderbreking burgemeester was te Pittem van 1820 tot 1842, er ter wereld. Drie jaar later werd Felix Amand geboren, zie herdenkingsplaat. Hij was lid van het Nationaal Congres en de eerste premier van België. Later oefende hij de functie van minister van Buitenlandse Zaken uit en was minister van Staat. Felix werd de eerste provinciegouverneur van West-Vlaanderen en zetelde tevens als volksvertegenwoordiger in het parlement.

In 1892 komt de woning in bezit van de winkeliersfamilie Elslander. Circa 1900 wordt de woning door hen aan de achterzijde vergroot. In 1930 bij de viering van 100 jaar Belgische onafhankelijkheid, wordt een herdenkingsplaat tegen de gevel aangebracht om het geboortehuis van F.A. de Mûelenaere aan te duiden. In 1934 wordt het huis aangekocht door drukker Veys, die de pui van de woning laat aanpassen. In 1961 wordt een vergroting geregistreerd door vereniging van het huis met de achtergelegen tuin.

Half vrijstaande woning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak in dubbel gegolfde zwartgeglazuurde pannen. Geprofileerde houten kroonlijst. Bepleisterde lijstgevel met geblokte hoekpilasters en een verdiepte daklijst. Getoogde muuropeningen voorzien van bewaard houtwerk, gevat in een geriemde omlijsting met neuten en oren. Bewaarde luikduimen. Tot winkelpui vergrote vensters op de begane grond, onder opschrift "JOSEPH VEYS". Vernieuwde deur onder een bovenlicht met waaiervormige houten roedeverdeling, en voorgeplaatst hekwerk waarin een schelpmotief en "M"-monogram in is verwerkt. Bovenhangende plaat met opschrift "HIER WERD/ GEBOREN/ 9-4-1793/ GRAAF FELIX/ DE/ MÛELENAERE/ LID VAN HET NATIONAAL/ CONGRES 1830/ 1E GOUVERNEUR VAN WEST-VLAANDEREN 1830-49". Beschilderde plint met imitatiepanelen.

Interieurbezoek niet toegelaten. Interieur vermoedelijk grotendeels bewaard, met bewaarde indeling en aankleding, onder meer schouwen met Lodewijk XV-kenmerken, schouwboezem in stucwerk. Brede 18de-eeuwse paneeldeuren. Vloeren in begin-20ste-eeuwse keramische tegels.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1904/35, 1961/21.
  • DEVOLDERE W., Aloude families uit het Tieltse, in De Roede van Tielt, jg. 1, nr. 1-2, 1970, p. 93-96.
  • DEVOLDERE W., Een terugblik op de Markt van Pittem, in Het gemeentelijk infoblad Pittem-Egem, jg. 4, nr. 4, 2005, p. 16-17.
  • Eerste eerste minister was Pittemnaar, in De Gazette van Tielt, 25/05/2005.

Bron: Devooght K. & Santy P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Devooght, Kristien & Santy, Pieter

Relaties

maakt deel uit van Markt

Markt (Pittem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.