Herberg 't Oud Gemeentehuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Pittem
Deelgemeente Pittem
Straat Markt
Locatie Markt 24, Pittem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Pittem (geografische inventarisatie: 01-03-2009 - 30-06-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg 't Oud Gemeentehuis

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De naam verwijst naar de functie van gemeentehuis die de herberg tot 1957 uitoefende. De herberg wordt voor het eerst als "Schepenhuys" of "Wethuys" vermeld in 1625. Van het midden van de 18de tot het midden van de 19de eeuw was er een brouwerij aan verbonden, geleid door de familie Van Severen. De herberg fungeerde tevens als vergaderplaats voor de in 1680 opgerichte Sint-Sebastiaansgilde. Achter de herberg was lange tijd een gevangenis gelegen. Op postkaarten van rond 1900 wordt het pand afgebeeld met opschrift "Gemeentehuis Estaminet".

Schuin tegenover de rooilijn gebouwd volume van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak in mechanische pannen. Een geprofileerde kroonlijst zoomt een witbeschilderde verankerde lijstgevel met gepekte plint af. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Arduinen onderdorpels. Vergroot venster op de begane grond. Bepleisterde zijgevel.

  • DEVOLDERE W., Beelden uit het oude Pittem, in De Roede van Tielt, jg. 5, nr. 3, 1974, p. 28-32.
  • DEVOLDERE W., Een terugblik op de Markt van Pittem, in Het gemeentelijk infoblad Pittem-Egem, jg. 4, nr. 4, 2005, p. 16-17.

Bron: Devooght K. & Santy P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Devooght, Kristien & Santy, Pieter

Relaties

maakt deel uit van Markt

Markt (Pittem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.