Hoeve "Goed te Manegem", bestaande uit voornamelijk 19de-eeuwse bestanddelen op oudere site.
Het landboek van Pittem (1761) toont twee volumes op een langwerpig perceel, toegankelijk via een oprit vanaf de Muizelaarstraat en vanaf de Kriekestraat. De hoeve wordt op het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw nagenoeg volledig herbouwd op het westelijk deel van het perceel, zie primitief kadasterplan (circa 1830): naast het woonhuis, reeds weergegeven in het landboek, worden twee landgebouwen en een kleiner bijgebouw ten zuiden weergegeven. Vermoedelijk worden de landgebouwen in de laatste decennia van de 19de of het begin van de 20ste eeuw herbouwd en uitgebreid met een bakhuis of kleine ast ten oosten. In 1912 wordt het woonhuis vergroot met een aanbouw aan westzijde.
Erf in losse verharding, bereikbaar via een dito oprit afgezoomd door bomen en een ijzeren buishek bij de erftoegang. Aan noordzijde een eenlaags boerenhuis van acht traveeën onder zadeldak in mechanische pannen, met ten westen een begin-20ste-eeuwse vergroting van twee traveeën onder overkragend zadeldak met hogere nok. Verankerd, bepleisterd en witbeschilderd oorspronkelijk volume boven een gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen, aan erfzijde voorzien van T-ramen met diamantkopmotief op de kruising. Luiken en arduinen dorpels. Kelder- en opkamervensters in de noordgevel. Westelijke aanbouw in verankerde donkerrode baksteenbouw, gepekte plint, getoogde beluikte muuropeningen waarin vernieuwd schrijnwerk. Zijgevel voorzien van vernieuwde bebording.
Verankerde donkerrode bakstenen landgebouwen onder overkragend zadeldak, alle met gepekte plint. Ten westen een stal onder golfplaten zadeldak, steunend op kardoezen; getypeerd door gekoppelde, deels gedichte rondboogvensters, ingevuld met nieuw houtwerk boven zwartbakstenen dorpels. Getoogde deur, later ingebrachte schuifpoort. Aan zuidzijde een schuur onder pannen zadeldak, met twee houten poorten in korfboogvormige openingen van een diverse hoogte. Schuifpoort en een wagenhuis onder ijzeren I-profiel. Zijgevels voorzien van (vernieuwde) bebording, een oculus in de oostelijk top en een rondbogig laadvenster ten westen. Aanbouw in betonpanelen ten zuiden. Ten oosten van het erf, een klein volume onder zadeldak in Vlaamse pannen, met bebording aan de zijgevels. Industriële ankers. Getoogde deur- en vensteropening in beide langsgevels. Interieur met troggewelf. Nieuwe stallen.
- Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1913/42.
- Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 3.