• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalig hoevetje, met begin-19de-eeuws woonhuis op oudere site, reeds afgebeeld in het landboek van Pittem (1761), verdeeld over twee percelen en in gebruik als tweewoonst. Het primitief kadasterplan (circa 1830) toont daarnaast een schuur langs de straat en twee kleine bijgebouwen. Vermoedelijk worden in 1812 (zie jaarsteen) de westelijke woning en het bijhorende bijgebouw afgebroken en het oostelijke woonhuis gedeeltelijk heropgebouwd, slechts bij kadaster geregistreerd in 1862. Het bij de oostelijke woning horende bakhuis werd intussen tevens afgebroken. Schuurtje deels vernieuwd in de 20ste eeuw. Recent vernielde dakstructuur door omgewaaide boom.

Erfaanleg als tuin. Ten noorden een woning van één bouwlaag en zes + twee traveeën onder een overkragend zadeldak in mechanische pannen. Verankerde rode baksteenbouw met gecementeerde plint, opengewerkt door getoogde muuropeningen onder strek. Beluikte T-ramen, waaronder één ouder raam boven betegelde onderdorpels. Nieuwe deur binnen een zwartbakstenen omlijsting. Links in de gevel een smal venster en een aardappelkelder met rondbogige opening waarachter vernieuwd interieur onder rondbogige gewelf. Jaarsteen "1812" in de westelijke zijgevel. Vernieuwd interieur.

Aan straatzijde een schuurtje onder thans door omgevallen boom vernield zadeldak in mechanische pannen. Donkerrode baksteenbouw, aan westzijde deels vernieuwd in lichter gekleurde bakstenen. Bewaarde oostelijke zijgevel, met rechte muuropeningen onder meer onder rollaag. Overige gevels tevens voorzien van rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1862/240.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 5.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien