• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis uit 1905-1906, opgetrokken in opdracht van Karel Pollet, naar een ontwerp van de Torhoutse bouwmeester Thierry Nolf. De huidige woning wijkt enigszins af van het ontwerp waarbij de venstertraveeën oplopen in een trapgevel.

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen. Lijstgevel getypeerd door een roodbakstenen parement verlevendigd door banden in groengeglazuurde bakstenen en sierankers. Vernieuwde gootlijst. Rechthoekige muuropeningen onder natuurstenen latei (deels vernieuwd) en op gelijkvloers en verdieping respectievelijk met rondbogig en korfbogig boogveld. Vernieuwd houtwerk. Verdiepte deurtravee, bovenvenster met segmentboogvormige ontlastingsboog en natuurstenen schouderstukken.

• Gemeentearchief Pittem, Bouwaanvragen.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1906/9.