• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Dorpswoning, volgens kadastergegevens in 1833 gebouwd voor wagenmaker Jan De Meese. Hier was in de 20ste eeuw en mogelijk ook al in de 19de eeuw de herberg "'t Hof van Commerce" gevestigd. De herberg werd volgens literatuur reeds opgericht in 1826 en bevond zich dus vermoedelijk eerst op een andere plaats in dezelfde straat. De woning krijgt vermoedelijk het huidige uitzicht na een verbouwing in het interbellum.

Rijwoning van het dubbelhuistype. Vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder een zadeldak in zwartgeglazuurde pannen. Lijstgevel afgeboord door een houten geprofileerde kroonlijst, waarin rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Siercementering uit de eerste decennia van de 20ste eeuw, gekenmerkt door schijnvoegen, een geriemde omlijsting van de muuropeningen voorzien van oren en sluitsteen en een plint met getrapt geometrisch motief. Keldervenster tussen de eerste en tweede travee.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1835/7.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien