Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Dieper gelegen villa, toegankelijk via een zijweg en gelegen tegenover een voorheen bijhorende fabriek. In 1951 gebouwd voor handelaar De Kée, op basis van een ontwerp van architect Vander Plaetsen uit Tielt en geïnspireerd op de stijl van Californische villa's.

Woning van één bouwlaag onder platte bedaking, met markante zuidoostgevel bestaande uit meerdere aansluitende gebogen vlakken onder overkragende betonluifels, getrapt ter hoogte van de iets hoger opgetrokken inkompartij. Voornamelijk bepleisterde gevels, opengewerkt aan zuidoostzijde. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk, verenigd door tussengelegen stijlen in blauwe hardsteen, en gescheiden door bredere dagkanten in onregelmatig gevormde geelgrijze natuursteenblokken. Rechte deur in een omlijsting uit blauwe hardsteen. Tuinmuurtje en –paden uit breuksteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1951/38.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien