• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit midden-19de-eeuwse hoevegebouwen, op site minimaal opklimmend tot het eerste kwart van de 17de eeuw.

Gelegen tegenover de Sint-Jozefsstraat en ten noorden begrensd door een voetwegel, restant van de aloude "wech van Thielt naer Claerhoudt", zie renteboek van Pittem (1622). Het westelijke deel van de weg, die vroeger doorliep tot aan de Peerboommolenstraat, in de Atlas der Buurtwegen (1846) aangeduid als "Pattynewegel" is thans gesupprimeerd. De voetwegel buigt heden af naar het zuiden via een tracé in de Atlas der Buurtwegen gekend als "Jokte".

In het renteboek van Pittem van 1622 worden twee gebouwen weergegeven op deze plaats. Het landboek van Pittem van 1761 toont maar één volume meer. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt een hoeve bestaande uit drie volumes afgebeeld. In 1862 registreert het kadaster de herbouwing van de landgebouwen in de jaren 1850. Het huis wordt in 1862 herbouwd, geregistreerd bij het kadaster in 1865.

Hoeve bestaande uit parallelle hoevegebouwen aan weerszijden van het begraasde erf, haaks op de straat gelegen en daarvan afgesloten door een geajoureerde betonnen schutting, opengewerkt door een ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste, deels vernieuwde bakstenen erfpijlers. Verankerde hoevegebouwen onder een zadeldak in voornamelijk Vlaamse pannen, met name een haaks op de straat gebouwd woonhuis en schuurstalvolume, respectievelijk aan noord- en zuidzijde van het erf en een langs de straat gelegen bakhuis ten oosten. Hoog eenlagig woonhuis van negen traveeën, met gepleisterde band onder een gekartelde dakrandbebording. Gecementeerde plint. Hoge getoogde muuropeningen onder strek, waarin bewaarde luiken en trompe-l'oeil-schildering van raam. Arduinen dorpels. Keldervenster in de rechter travee. Oostelijke zijgevel gekenmerkt door rechthoekige vensters voorzien van ramen met kleine roedeverdeling, onder betonlatei en blind rondbogig boogveld, omlijst door lichtrode bakstenen strekken. Blinde oculus met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind(?) in de top. Noordgevel met voornamelijk gewijzigde, verlaagde muuropeningen. Bewaarde getoogde deuropening met behouden deur onder bovenlicht voorzien van lamellen.

Landgebouw onder overkragend zadeldak, aan westzijde (wagenhuisgedeelte), met dak onder lagere nok bedekt met golfplaten. Roodbeschilderd houtwerk, onder meer schuurpoort met klinket en deuren in getoogde openingen. Deels gedichte getoogde muuropeningen en later ingebrachte en gewijzigde stalvensters. Samengesteld bakhuis met getoogde muuropeningen, onder meer verlaagd, laaddeur in de top tussen betonlatei en –dorpel. Aanbouw in betonplaten onder lessenaarsdak aan westzijde.

Huisweide ten westen met enkele solitaire bomen (wilg?), begrensd door gemengde haag.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1862/154, 1865/35.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 31.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 29: "Rentebouck vanden heerschepe van Pitthem", door Lowys de Bersaques, 1622, kaart 5.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien