is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed ter Deurhout
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed ter Deurhout
Deze vaststelling was geldig van tot
Historische hoeve "Goed ter Deurhout", bestaande uit 18de- en 19de-eeuwse hoevegebouwen met mogelijk oudere kern, op oudere site.
De hoeve is tijdens het ancien regime in bezit van de heren van Pittem, deels afhangend van het leenhof van Tielt en deels van de heerlijkheid Claerhout. De hoeve wordt in het renteboek van Pittem (1622) afgebeeld als een omwalde site, toegankelijk vanaf de Meulebekestraat via een door bomen afgezoomde dreef. Woonhuis grosso modo op de huidige plaats, met twee landgebouwen in het zuidoosten en twee bijgebouwen, centraal op het erf en ten noorden van het woonhuis. Het landboek van Pittem van 1761 en de Ferrariskaart (1770-1778) tonen respectievelijk twee en drie volumes in U-vorm rond het erf, met nog bestaande walgracht aan noordzijde. Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft naast een woonhuis en twee landgebouwen een bakhuis weer ten noorden van het woonhuis. De hoeve is op dat moment in bezit van de in Parijs wonende prins de Croy. Rond 1860 registreert het kadaster de gedeeltelijke heropbouw van het woonhuis, de afbraak en vergroting van een landgebouw en de bouw van een klein volume ten westen van het woonhuis. In 1880 wordt een kleine uitbouw aan het woonhuis afgebroken en het nog bestaand volume ten westen opgetrokken. Acht à negen jaar later wordt de hoeve tot de huidige constellatie verbouwd. Het westelijk landgebouw wordt volgens plan afgebroken en vervangen door twee nieuwgebouwde volumes die samen met de schuur in U-vorm rond het erf geplaatst zijn. Het woonhuis wordt vergroot aan achterzijde en het bakhuis afgebroken. Het klein volume uit circa 1860, vergroot in 1888, wordt nogmaals uitgebreid in 1895 en omschreven als "suikerijdrogerij" bij een mutatie uit 1904 (thans afgebroken). De wal aan noordzijde wordt gedempt circa 1985. Tijdens het laatste kwart van de 20ste eeuw worden de landgebouwen licht verbouwd (gedichte muuropeningen) voor de verdere bedrijfsvoering.
Een verharde erfoprit leidt naar het erf, toegankelijk via een ijzeren hek, geflankeerd door drie witgekalkte robuuste pijlers met verbredende getrapte top. Hoeve met losse bestanddelen, in gesloten opstelling rond het verharde erf. Ten noorden het woonhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in vernieuwde cementpannen. Houten kroonlijst voorzien van gootklossen. Verankerd witgekalkt volume boven een gepekte plint. Licht getoogde muuropeningen voorzien van vernieuwd houtwerk, nieuwe dorpels. Deur onder bewaard bovenlicht met kleine roedeverdeling, gevat in een zwartbakstenen omlijsting.
Interieur met bewaarde balkenroostering en haard met kleine zwarte bakstenen achterwand en wangen, onder een houten haardbalk. Kelder voorzien van plafond met troggewelfjes.
Ten oosten een aangebouwd wagenhuis, voormalige paardenstal, onder zadeldak in Vlaamse pannen, met verspringende nok. Witgekalkt verankerd volume boven een gepekte plint. Nieuwe schuifpoort.
Interieur met troggewelven. Gedichte deuropening.
Ten westen van het woonhuis een voormalige zomerkeuken onder zadeldak in Vlaamse pannen (haaks op het woonhuis), heringericht tot garage, witgekalkt verankerd volume boven gepekte plint; rechthoekige muuropeningen. Ten zuiden drie landgebouwen in U-vorm rond een verhard erf met centrale groenzone met hoenderhok, verankerde roodbakstenen volumes onder pannen zadeldaken. Ten westen een voormalige schuurstalvleugel onder overkragend zadeldak, thans met gedichte rechte stalvensters en deuropening aan erfzijde. Centrale schuifpoort onder een laaddeur met overkragende haakse bedaking. Noordelijke zijgevel gekenmerkt door licht getoogde muuropeningen en een rondbogige kapelnis met beeld van Heilig Hart, gevat binnen een grijsbakstenen omlijsting met topkruis. Uitvliegopeningen in de geveltop.
Interieur met troggewelf en bakstenen vloer.
Ten oosten van het erf een schuur en voormalig wagenhuis onder dak in mechanische pannen. Twee gedichte gekoppelde rondboogopeningen (doorrit) van het voormalige wagenhuis. Gedichte asemgaten. Gewijzigde poortopeningen onder betonlatei, onder meer gedicht. Uitbouw aan oostzijde. Ten zuiden een sterk verbouwd laag voormalig schuurvolume onder vernieuwd dak. Centrale segmentboogvormige poortopening thans gedicht. Gedichte deuropeningen en vernieuwd muurdeel. Nieuwe stalvensters. Ten noordwesten van de hoeve een poel omringd door populieren.
Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
Meulebekestraat
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goed ter Deurhout [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211965 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.