Hoeve met voornamelijk 19de-eeuws gebouwenbestand, op oudere site.

De hoeve wordt met twee volumes afgebeeld in het landboek van Pittem van 1761 en op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) "Ferme Clement" genoemd en uitgebreid tot vijf gebouwen, waaronder een bakhuis, nieuw landgebouw en woonhuis voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Tegen 1895 is één van de oudste landgebouwen afgebroken. Het andere 18de-eeuws, langs de straat gelegen volume, vermoedelijk een ouder woonhuis, wordt in de loop van de 19de en 20ste eeuw herbouwd en verbouwd.

Langs de straat gelegen hoeve met begraasd erf omgeven door verankerde donkerrode bakstenen gebouwen en deels begrensd door een meidoornhaag. Ten oosten een haaks op de straat gesitueerd woonhuis van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak in mechanische pannen. Getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk (ramen met grote roedeverdeling en luiken). Deur gevat in een zwartbakstenen omlijsting. Noordelijke zijgevel met kelderopening en kleine aanbouw uit houten beplanking onder zadeldak (toiletje?). Oudere landgebouwtjes onder zadeldak in Vlaamse pannen ten zuiden en ten westen van het erf. Ten westen een voormalig bakhuisje, met getoogde deuropening en aanbouw in betonplaten ten noorden. Langs de straat gelegen stalletje onder dak in mechanische pannen, met rechthoekige muuropeningen, waaronder uitvliegopeningen in de zijgevel en tal van bouwsporen. Aanbouw aan west- en oostzijde onder lessenaarsdak.

Nieuwere loods en varkensstal, begin-21ste-eeuws woonhuis langs de straat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1895/5.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 26.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien