Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Oostelijke, meest oorspronkelijke behouden neoclassicistische gevelwand van vierentwintig traveeën met drie bouwlagen onder verspringende zadeldaken (leien, pannen), uit midden 19de eeuw.

Identieke hoekpanden van elk drie traveeën met gemarkeerde begane grond met imitatiebanden die uitstralen boven de rondboognissen waarin de vensters en centrale deur gevat zijn. Aflijnende puilijst en verticaal gelede bovenverdieping met rechthoekige nissen, per travee voorzien van omlijste rechthoekige vensters, op de hoofdverdieping verrijkt met druiplijst en gietijzeren leuningen; bovenste vensters met sluitsteen. Uitgewerkt hoofdgestel met vierkante casementen en venstertjes tussen de uitgelengde consoles. Hoekhuis met gelijkaardige zijgevel van drie traveeën in de Tweekerkenstraat.

Gelijke zijvleugels (nummer 2-3 en 6) van respectievelijk zes en vijf traveeën met eerder horizontaal gerichte lijstgevels gemarkeerd door puilijst en cordons. Begane grond met rondboognissen en beluikte vensters. Rechthoekige omlijste bovenvensters met verbonden onderdorpels en verdiepte borstweringen met gietijzeren leuningen op de middenverdieping. Eenvoudige gevelaflijning met kleine rechthoekige venstertjes onder de kroonlijst.

Rijkere centrale partij (nummer 4, 5) van zeven traveeën, uitgewerkt als risaliet. Imitatiebanden onder de puilijst en gelijkaardige beluikte benedenvensters. Centrale rondboogdeur onder fraai ijzeren balkon. Verticaal gemarkeerde bovenverdieping als bij de hoekpanden doch rijkelijker versierd met zware sluitsteen, en verdiepte borstweringen met typisch neoclassicistische panelen. Gevelbegrenzing met uitgewerkt hoofdgestel met afwisselend rechthoekige casementen en venstertjes met versierde vleugelstukken tussen uitgelengde consoles.