Stadswoningen

Straat Sint-Pietersplein

• Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoningen

omvat de bescherming als monument Stadswoningen: apotheekpui en -inrichting
gelegen te Sint-Pietersplein 26 (Gent)

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Pietersplein met verschillende huizenblokken

Beschrijving

Zuidelijke gevelwand van zeventien traveeën met een gelijkaardige compositie van telkens twee identieke hoekpanden, twee zijpanden van drie traveeën (nummer 18-19-20 en één travee van 21 en nummer 26) en een centrale partij van vijf traveeën (nummer 21, 22, 23-25). Enkel de twee traveeën van nummer 22 behielden hun oorspronkelijk bepleisterd parement en ordonnantie. De overige gevels werden gecementeerd en bij nummer 18-20, 23-25, 26 en 27 werd bovendien de gelijkvloerse verdieping gebouwd. Enkel bij nummer 26 is deze verbouwing bijzonder merkwaardig met een art-nouveaupui van een apotheek: houten bovenlicht met mortier. Winkelramen met bovenlichten in glas in lood. Bekronende kroonlijst en centraal gebogen fronton. Eveneens merkwaardige behouden apotheekinrichting.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke