erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID
21202
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21202

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zuidelijke gevelwand van zeventien traveeën met een gelijkaardige compositie als de andere gevelwanden van telkens twee identieke hoekpanden, twee zijpanden van drie traveeën (nummer 18-19-20 en één travee van 21 en nummer 26) en een centrale partij van vijf traveeën (nummer 21, 22, 23-25). Enkel de twee traveeën van nummer 22 behielden hun oorspronkelijk bepleisterd parement en ordonnantie. De overige gevels werden gecementeerd en bij nummer 18-20, 23-25, 26 en 27 werd bovendien de gelijkvloerse verdieping gebouwd. Enkel bij nummer 26 is deze verbouwing bijzonder merkwaardig met een art-nouveaupui van een apotheek: houten bovenlicht met mortier. Winkelramen met bovenlichten in glas in lood. Bekronende kroonlijst en centraal gebogen fronton. Eveneens merkwaardige behouden apotheekinrichting.

Nummers 28 en 29, Kramersplein 1-2. Aanvankelijk samen met de pleingevels ontworpen doch uitziend op het verbindingsstraatje met het Kramersplein in het verlengde van de Sint-Amandstraat. Sterk verbouwde parementen met vier bouwlagen onder doorlopende kroonlijst.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kramersplein

  • Is deel van
    Sint-Pietersplein

  • Is deel van
    Sint-Pietersplein en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21202 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.