Burgerhuizen en openbare trap

Straat Sint-Amandstraat, Sint-Pietersplein, Sint-Amandplein
Locatie Sint-Amandstraat 55, 59, Sint-Pietersplein 44-50, 45-49, Sint-Amandplein 2-4, Gent (Oost-Vlaanderen)

• Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

omvat de bescherming als monument Sint-Pietersplein: openbare trap en keermuur
gelegen te Sint-Amandstraat zonder nummer (Gent)

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Pietersplein met verschillende huizenblokken

Beschrijving

Westelijke gevelwand tussen de Sint-Amandstraat en de monumentale trap die naar het Sint-Amandplein leidt. Vrij oorspronkelijk behouden drieëntwintig traveeën brede wand met hoekpanden van elk drie traveeën, zijpanden van vijf traveeën en centraal risaliet van zeven traveeën. Enkel bij nummer 42 (Sint-Amandstraat 59) werd de begane grond storend verbouwd. Sint-Amandplein 2-4 met gelijkaardige zijgevel uitziend op het Sint-Amandplein voorzien van dubbele trap met bordes.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

De openbare trap naar het Sint-Amandsplein werd aangelegd als onderdeel van het urbanisatieplan (1848-1851) van stadsarchitect Charles Leclerc-Restiaux, waarbij het probleem van het niveauverschil tussen het Sint-Pietersplein en het hoger gelegen Sint-Amandsplein opgelost werd door middel van een terrasmuur met bekronende balustrade, postamenten, siervazen en een monumentale bordestrap geflankeerd door vier gietijzeren kandelaars. Door deze aanleg ontstond een uitkijk op het abdijcomplex en het hele plein.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002029.