Burgerhuizen en openbare trap

Beschrijving

Westelijke gevelwand tussen de Sint-Amandstraat en de monumentale trap die naar het Sint-Amandplein leidt. Vrij oorspronkelijk behouden drieëntwintig traveeën brede wand met hoekpanden van elk drie traveeën, zijpanden van vijf traveeën en centraal risaliet van zeven traveeën. Enkel bij nummer 42 (Sint-Amandstraat 59) werd de begane grond storend verbouwd. Sint-Amandplein 2-4 met gelijkaardige zijgevel uitziend op het Sint-Amandplein voorzien van dubbele trap met bordes.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

De openbare trap naar het Sint-Amandsplein werd aangelegd als onderdeel van het urbanisatieplan (1848-1851) van stadsarchitect Charles Leclerc-Restiaux, waarbij het probleem van het niveauverschil tussen het Sint-Pietersplein en het hoger gelegen Sint-Amandsplein opgelost werd door middel van een terrasmuur met bekronende balustrade, postamenten, siervazen en een monumentale bordestrap geflankeerd door vier gietijzeren kandelaars. Door deze aanleg ontstond een uitkijk op het abdijcomplex en het hele plein.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002029.
Auteurs : Cox, Lise