erfgoedobject

Dokterswoning

bouwkundig element
ID
212077
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212077

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woning in neorenaissancestijl, in 1907 voor geneesheer Karel Vandewalle-Lebrun gebouwd op een perceel dat deel uitmaakte van de tuin van het "leerwerkhuis" of "modelwerkhuis". Het ontwerp, door architect Henri Vanden Broucke uit Lokeren, dateert van 1906, in opdracht van dokter Lebrun.

Woonhuis van twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Straatgevel in geelbruine bakstenen voorzien van sierankers, met verwerking van witsteen voor onder meer de banden en consoles. Kruisvensters en variante venstertypes verdeeld door een hardstenen moneel en tussendorpel, onder (gekoppelde) ontlastingsbogen en rondbogige spaarvelden op de verdieping, gemarkeerd door diamantkopvormige witstenen hoek- en sluitstenen. Bovenlichten waarin ramen met kleine roedeverdeling. Korfbogige houten deur toegankelijk via drie nieuwe natuurstenen treden, met druiplijst en gedeeld recht bovenlicht. Brede, licht uitspringende rechter travee oplopend in een trapgevel met serliana onder druiplijst in de top. De linker travee mondt uit in een smaller dakvenster met getrapte geveltop. Rechts van de woning situeert zich een aangebouwde poorttravee onder lager zadeldak. Plint uit blokken ijzerzandsteen. Geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Blinde westelijke zijgevel bedekt met (kunst)leien.

  • Gemeentearchief Pittem, Bouwaanvragen.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1907/11.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dokterswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212077 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.