Herenhuis van 1895

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1895

Beschrijving

Herenhuis, in 1895 aan het voormalige stationsplein gebouwd in opdracht van koopman Gustaaf Baert-Vercruysse uit Pittem. De broeikas die circa 1900 tegen de oostelijke perceelgrens werd opgericht, wordt in 1921 deels, en circa 1960 bij de inkrimping van de tuin volledig gesloopt. De tuinmuur die de oostelijke grens aangaf bleef echter behouden. Thans zetel van het landschaps- en tuinarchitectenbureau "UNITAS".

Oude foto's van de woning gelegen aan het vroegere stationsplein, tonen een eclectische herenwoning met enkele neorenaissance kenmerken. De gevel was onbeschilderd of –bepleisterd en werd verlevendigd door natuurstenen lateien en kordonlijsten. De borstweringen van de verdieping waren verfraaid met een witstenen diamantkopmotief tussen bakstenen consoles. In de rechter travee bevond zich een korfbogige poort onder een houten erker en dakkapel voorzien van rolwerk en een driehoekig fronton. De woning werd vermoedelijk op het einde van de 20ste of het begin van de 21ste eeuw in neoclassicistische stijl gerestaureerd.

Woonhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak in zwarte Vlaamse pannen. Bepleisterde en groengrijsbeschilderde gevel voorzien van voegwerkimitatie, verlevendigd door witbeschilderde verdiepte panelen onder de kroonlijst en uitspringende witbeschilderde of witstenen panelen voorzien van guirlandemotief op de borstwering van de verdieping. Witbeschilderde geprofileerde hardstenen kordonlijsten. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk onder hardstenen, op de verdieping verdiepte latei. Deur geflankeerd door ijzeren, industrieel uitziende elementen. Licht uitspringende rechter poorttravee met gewijzigde rechthoekige poortopening onder een thans korfbogig venster. Plint in blauwe hardsteen, met twee keldergaten in de linkertraveeën. Houten geprofileerde kroonlijst op klossen, voorzien van gebogen bebording. Achtergevel in dezelfde stijl, met bepleisterde en groengrijsbeschilderde gevel voorzien van imitatievoegwerk, gecombineerd met witbeschilderde siermotieven voor onder meer de spiegels onder de kroonlijst, de banden, de decoratieve versiering van de borstwering van de bovenverdieping en de omlijsting van de bovenhoeken van de segmentboogvormige muuropeningen. Gecementeerde zijgevel voorzien van imitatievoegen. Haakse achterbouw van één bouwlaag met bepleisterde gevel en segmentbogige muuropeningen. Oranjerie.

Bewaarde interieurelementen, zoals trap, vloeren, deuren en plafonds.

• Gemeentearchief Pittem, Bouwaanvragen.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1896/6, 1900/9, 1921/2, 1958/36, 1961/24.
  • VERMEULEN J., Oude foto's van Pittem en Egem, Pittem, 2003, 2 delen.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien