erfgoedobject

Dorpswoningen uit het interbellum

bouwkundig element
ID
212080
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212080

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Samenstel van twee interbellumwoningen, in 1926 gebouwd door de familie Defoer-Deserranno. In nummer 2 was een winkeltje ondergebracht.

Woningen in spiegelbeeldschema, van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak in mechanische pannen. Rode baksteenbouw, verlevendigd door geelbakstenen accenten voor de omlijsting van de bovenlichten van de muuropeningen op het gelijkvloers, een drupmotief op de borstwering van de verdieping en voor de verspringende en van alternerend in rode en gele bakstenen uitgewerkte band boven de muuropeningen op de verdieping. Venster op het gelijkvloers met bovenlicht voorzien van afgeschuinde hoeken en deur onder mijterboogvormige bekroning. Op de verdieping rechthoekige muuropeningen onder een betonlatei. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten bij nummer 22. Deur met beglazing en geometrisch hekwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1926/70.
  • VERMEULEN J., Oude foto's van Pittem en Egem, Pittem, 2003, 2 delen.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoningen uit het interbellum [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212080 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.