erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
212086
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212086

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische burgerwoning, opgetrokken in 1910-1911 voor brouwer Paul Baert uit Pittem. In het interbellum overgenomen door knopenfabrikant Omer Delaere (Excelsior), die een bedrijfsgebouw laat oprichten langs de Meulebekestraat. Enkelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder mansardedak in zwarte geglazuurde pannen (nok parallel met straat), staande dakvlakken in natuurleien en voorzien van houten oeils-de-boeuf. Houten geprofileerde kroonlijst op klosjes, met voluutvormige consoles. Geelbakstenen parement, rijkelijk gebruik van arduin, voor onder meer de plint, trap, balkon, speklagen en druiplijsten. Korfbogige muuropeningen met groenbeschilderd houtwerk, op de begane grond bewaarde schuiframen, op de verdieping vernieuwde T-ramen. Licht vooruitspringende linkertravee met dubbele toegangsdeur met beglazing, ijzeren hekwerk en neoclassicistische ornamentiek; aan weerszijden geflankeerd door een gietijzeren voetschraper. Daarboven een arduinen balkon, steunend op dito consoles, balustrade in arduin met fraai ijzeren hekwerk.

Interieur. Bewaarde indeling van het hoofdvolume, vernieuwde achterbouw. Interieuraankleding in diverse neostijlen. Plafonds met lijstwerk en rozetten, in de inkomhal met consoles. Inkomhal met keramische tegeltjes met florale motieven, houten trappaal met vaasbekroning. Houten vleugeldeuren. Aanpalende salons met verdwenen scheidingswand, bewaarde schouwmantels in diverse marmersoorten.

  • Gemeentearchief Pittem, Bouwaanvragen.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1911/9.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212086 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.