Woning en resterende droogloods van de voormalige steenbakkerij "Pittem Berg", gesticht in 1946 door Michel Claerhout. De steenbakkerij werkte aanvankelijk met een veldoven, vanaf 1948 wordt het bedrijf uitgerust met een Hofmann-oven. Daarrond bevonden zich parallelle langwerpige open droogloodsen. De ontginning bevond zich ten zuiden en zuidoosten van de site, zie lagergelegen gebied met taluds. Circa 1960 wordt de fabricatie geautomatiseerd. Het huidige resterende langwerpige droogloodsgebouw wordt pas geregistreerd bij kadaster in 1961, maar is vermoedelijk reeds vroeger in gebruik. Huidige lengte circa 170 meter, oorspronkelijk 240 meter lang. De site wordt in de jaren 1970 omgevormd tot hout- en boomzagerij Vaneeckhoute. Daarbij worden de open droogloodsen afgebroken en de grote droogloods gebruikt als zagerij. In 1978 registreert het kadaster ten oosten van de bedrijfssite de bouw van een woning.
Langgerekte voormalige droogloods onder stomp zadeldak in golfplaten, gelegen langsheen de Blotingstraat. Noordelijke zijgevel in rode baksteen, getoogde muuropeningen met houten jaloezieën. Langsgevels beslagen met recenter plaatmateriaal.
Ten oosten een vrijstaande woning in beigebruine baksteen onder leien zadel- en lessenaarsdaken. Grote glaspartijen afgewisseld met blinde bakstenen muurvlakken en smalle verticale lichtstroken.
- Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1946/40, 1961/56, 1978/34.
- Dit is West-Vlaanderen: steden-gemeenten-bevolking. Tweede deel, Sint-Andries, 1960, p. 1389.