erfgoedobject

Pompgebouw

bouwkundig element
ID: 212121   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212121

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pompgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Pompgemaal gelegen langs de Sloepenweg, vlakbij de Royerssluis. Binnen de Antwerpse haven neemt het pompgebouw een specifieke plaats in: het is veel recenter dan de andere pomphuizen en dient specifiek om het rioolwater naar de Schelde te evacueren bij hoge waterstand en overvloedige regenval. Het heeft een pompcapaciteit van 6 tot 12 m³/s afhankelijk van de waterstand in de Schelde.

Het gebouw van het pompgemaal en de bijhorende uitrusting dateren van 1954. Zowel de nog aanwezige oorspronkelijke uitrusting als de architecturale kenmerken van het gebouw zelf, verwijzen op zeer illustratieve wijze naar de ontwerpconcepten van bedrijfsarchitectuur uit de jaren vijftig.

Langwerpig gebouw in een vrij zakelijke, sobere, maar verzorgde en klassieke stijl. Symmetrische opbouw van een centraal hogere hoofdvolume geflankeerd door twee lagere vleugels, onder platte bedaking. Rode bakstenen parementen, afgewerkt met een betonnen dakoverstek, hoge stalen ramen en deuren in betonnen kozijnen.

De uitrusting met onder andere vier verticale schroefpompen is volledig intact bewaard en is van Belgische makelij. Dit type pomp is een pompsysteem dat ook nu nog gebruikt wordt voor de regeling van het peil van de waterlopen en de watertafel. De machinehal met onder andere 4 elektrische asynchroonmotoren, 3-fasig, merk ACEC, 6500 V, 258 KW, het schakel- en controlebord, de rolbrug.

  • Nota Kathleen Moermans, Agentschap Ruimte en Erfgoed, 02/02/2009.
  • HAZENBERG ARCHEOLOGIE 2009: Herinrichting Scheldekaaien, onuitgegeven nota, catalogus nr. 7.

Bron     : Hooft E. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Scheldekaaien, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT1, (onuitgegeven werkdocument).
Auteurs :  Hooft, Elise


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pompgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212121 (Geraadpleegd op 05-12-2020)