Convent Ter Berghe

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "Convent Ter Berghe". Diephuis van twee bouwlagen met zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 17de eeuw. Ommuurde voortuin met twee brede rechthoekige toegangspoorten in arduinen omlijsting van circa 1800: brede vlakke pilasters dragen een onversierde architraaf met druiplijst, rechtse deur voorzien van gietijzeren deurraampje.

Bakstenen voorgevel: verankerde trapgevel (10 trappen + topstuk) van drie traveeën. Rechthoekige bovenvensters met kwartholle dagkanten, bepleisterde omlijsting met negblokken en ontlastingsboog. Gelijkaardig zoldervenster geflankeerd door twee kleinere rondboogvensters met geblokte omlijsting. Verweerde gevelsteen onder steigergat.

Zijgevel van zeven traveeën voorzien van twee getrapte dakvensters. Rechthoekige benedenvensters en geblokte rondboogvormige bovenvensters met barokke inslag.

Aan de rechter kant haakse aanbouw met trapgevel eveneens met rechthoekige en rondboogvormige muuropeningen.

Aanvullende informatie

Het interieur bleef het best bewaard in de achterste, oudste vleugel, onder meer in de kamer van de conventjuffer met bewaarde grote laatgotische haard, zware versierde moerbalk en twee korfboogdeurtjes naar de twee voutekamers rechts. Sporadisch bleven enkele Delftse tegels in de plint en aan de oude gootsteen in de keuken bewaard.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO001029, Conventen en conventpoortjes in het Sint-Elisabethbegijnhof (S.N., 1996).