Convent Ter Steenen

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "Convent Ter Steenen", markant complex, thans opgesplitst in vier woningen, per twee gekoppelde gevels daterend van 1630-31, 1641-42 en 1663-64.

Sophie Van Akenstraat 56, rechts. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit het tweede kwart van de 17de eeuw. Bak- en zandstenen barokgevel met hoger opgetrokken middentravee eindigend in een puntgevel (voormalige trapgevel?). Rechthoekige benedenvensters met geprofileerde dagkanten, voorzien van imitatienegblokken en ontlastingsbogen. Merkwaardige rondboogvormige bovenvensters in geblokte omlijsting. Versierde topoculus met sporen van afhangende voluten. Achterpuntgevel.

Sophie Van Akenstraat 56, links. Thans orthodoxe kerk Heilige Andreas. Aansluitend bij rechterpand, gelijkaardige barokke trapgevel (acht treden en topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen onder haakse zadeldaken (pannen), uit het tweede kwart van de 17de eeuw. Verankerde bak- en zandsteenbouw. Rechthoekige benedenvensters en deur met geprofileerde dagkanten, afgelijnd door imitatienegblokken en overspannen met ontlastingsbogen van bak- en zandsteen. Rondboogvormige bovenvensters in geblokte omlijsting. Op borstwering barokke rondboognis van arduin afgedekt met gebogen waterlijst en geflankeerd door voluten. Zijgevel van één travee met gedicht kruiskozijn op begane grond. Achterpuntgevel van drie traveeën en twee bouwlagen; geveltop met rechthoekige vensters en twee rondboogvensters. Interieur. Gang en trappenhuis overwelfd met gedrukte barokke stucgewelven gescheiden door bewerkte gordelbogen op consoles.

Sophie Van Akenstraat 58. Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen met zadeldak (pannen) vermoedelijk gebouwd als uitbreiding van het convent in het derde kwart van de 17de eeuw in L-vorm en voorzien van een voortuintje. Grondig gerestaureerd. Verankerde bakstenen trapgevel (zes treden en topstuk). Rechthoekige vensters met bepleisterde omlijsting en strek; vergroot en half beluikt benedenvenster. Korfboogdeur. Verweerd zandstenen reliëf op middenpenant. Bakstenen achtertuitgevel met muurvlechtingen.

Jan Verspeyenstraat 3. Voorgevel en voortuintje confer Sophie Van Akenstraat 58. Tweelaags hoekhuis afgedekt met zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) en twee haakse aansluitende parallelle zadeldaken, daterend uit het derde kwart van de 17de eeuw. Aangepaste bakstenen en verankerde trapgevel (zes treden en topstuk) van twee traveeën en links aansluitende travee met duidelijke bouwnaad. Rechthoekige muuropeningen met bepleisterde omlijsting en strek, beluikt op de sterk aangepaste begane grond. Verweerde zandstenen gevelsteen met reliëf op bovenverdieping. Twee gereconstrueerde zijtrapgevels (respectievelijk zes en vijf treden en topstuk). Blinde benedenverdieping. Rechthoekige bovenvensters met bepleisterde omlijsting en negblokken. Links deels aangepaste geveltop met twee gedichte rondboogvormige zoldervenstertjes. Achtertuitgevel met muurvlechtingen.