Convent Ter Steenen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Sophie Van Akenstraat, Jan Verspeyenstraat
Locatie Sophie Van Akenstraat 56-58, Jan Verspeyenstraat 3, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Convent Ter Steenen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Sint-Elisabethbegijnhof: deel Convent Ter Steenen
gelegen te Sophie Van Akenstraat 56 (Gent)

Deze bescherming is geldig sinds 13-03-1996.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Begijnhof Sint-Elisabeth

Deze bescherming is geldig sinds 21-12-1994.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Begijnhof Sint-Elisabeth

Deze bescherming is geldig sinds 28-03-1956.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Begijnhof Sint-Elisabeth Gent

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "Convent Ter Steenen", markant complex, thans opgesplitst in vier woningen, per twee gekoppelde gevels daterend van 1630-31, 1641-42 en 1663-64.

Sophie Van Akenstraat 56, rechts. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit het tweede kwart van de 17de eeuw. Bak- en zandstenen barokgevel met hoger opgetrokken middentravee eindigend in een puntgevel (voormalige trapgevel?). Rechthoekige benedenvensters met geprofileerde dagkanten, voorzien van imitatienegblokken en ontlastingsbogen. Merkwaardige rondboogvormige bovenvensters in geblokte omlijsting. Versierde topoculus met sporen van afhangende voluten. Achterpuntgevel.

Sophie Van Akenstraat 56, links. Thans orthodoxe kerk Heilige Andreas. Aansluitend bij rechterpand, gelijkaardige barokke trapgevel (acht treden en topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen onder haakse zadeldaken (pannen), uit het tweede kwart van de 17de eeuw. Verankerde bak- en zandsteenbouw. Rechthoekige benedenvensters en deur met geprofileerde dagkanten, afgelijnd door imitatienegblokken en overspannen met ontlastingsbogen van bak- en zandsteen. Rondboogvormige bovenvensters in geblokte omlijsting. Op borstwering barokke rondboognis van arduin afgedekt met gebogen waterlijst en geflankeerd door voluten. Zijgevel van één travee met gedicht kruiskozijn op begane grond. Achterpuntgevel van drie traveeën en twee bouwlagen; geveltop met rechthoekige vensters en twee rondboogvensters. Interieur. Gang en trappenhuis overwelfd met gedrukte barokke stucgewelven gescheiden door bewerkte gordelbogen op consoles.

Sophie Van Akenstraat 58. Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen met zadeldak (pannen) vermoedelijk gebouwd als uitbreiding van het convent in het derde kwart van de 17de eeuw in L-vorm en voorzien van een voortuintje. Grondig gerestaureerd. Verankerde bakstenen trapgevel (zes treden en topstuk). Rechthoekige vensters met bepleisterde omlijsting en strek; vergroot en half beluikt benedenvenster. Korfboogdeur. Verweerd zandstenen reliëf op middenpenant. Bakstenen achtertuitgevel met muurvlechtingen.

Jan Verspeyenstraat 3. Voorgevel en voortuintje confer Sophie Van Akenstraat 58. Tweelaags hoekhuis afgedekt met zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) en twee haakse aansluitende parallelle zadeldaken, daterend uit het derde kwart van de 17de eeuw. Aangepaste bakstenen en verankerde trapgevel (zes treden en topstuk) van twee traveeën en links aansluitende travee met duidelijke bouwnaad. Rechthoekige muuropeningen met bepleisterde omlijsting en strek, beluikt op de sterk aangepaste begane grond. Verweerde zandstenen gevelsteen met reliëf op bovenverdieping. Twee gereconstrueerde zijtrapgevels (respectievelijk zes en vijf treden en topstuk). Blinde benedenverdieping. Rechthoekige bovenvensters met bepleisterde omlijsting en negblokken. Links deels aangepaste geveltop met twee gedichte rondboogvormige zoldervenstertjes. Achtertuitgevel met muurvlechtingen.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1979

Relaties

maakt deel uit van Begijnhof Sint-Elisabeth

Begijnhofdries 1-42, Edmond Boonenstraat 1-7, 2-6, Gravin Johannastraat 1-35, 2, Hippoliet Lammensstraat...

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sophie Van Akenstraat

Sophie Van Akenstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.