erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
212195
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212195
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve, tijdens het ancien regime gekend als hoeve "Ter Lucht", met resterend boerenhuis minstens opklimmend tot de 18de eeuw.

Op het landboek van Pittem uit 1761 (35ste begin) wordt de hoeve weergegeven met een langwerpig volume en klein bijgebouw op de huidige plaats. Ten zuiden wordt een tweede volume binnen aparte vierkante omwalling weergegeven, mogelijk het restant van een opperhof. De kaart vermeldt "hofstede joncheer van der meersch". Op de Ferrariskaart (1770-1778) weergegeven als twee oost-west georiënteerde parallelle volumes. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt het boerenhuis op de huidige plaats afgebeeld, met in het verlengde ten oosten een schuurstalvolume en ten oosten een bakhuis. Ten zuiden is nog steeds een kleiner volume binnen aparte omwalling gesitueerd. De pachthoeve is eigendom van baron Theodore de Lichtervelde, grootgrondbezitter uit Gent. Aan westzijde werd de hoeve geflankeerd door een landwegel, op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Muysebeekweg" en omschreven als "Sentier de l'Eglise de Pitthem à la ferme dite: Claerhout". In de jaren 1850 zijn de wallen gedempt en wordt het zuidelijke volume afgebroken om plaats te maken voor een langgerekt landgebouw, het woonhuis wordt licht vergroot.

Ten noorden een oost-west georiënteerd boerenhuis in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Erfgevel van zeven traveeën, met uiterst rechts een gedichte deuropening. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk en luiken, arduinen onderdorpels. Achtergevel met smallere vensters en twee opkamertraveeën.

Overige bebouwing bestaande uit loodsen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1862/127.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 35.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212195 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.