erfgoedobject

Dokterswoning met apotheek

bouwkundig element
ID: 2122   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2122

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning van circa 1932, in eclectische stijl met art-deco-inslag naar ontwerp van de Gentse architect M. Van den Hende. Enkelhuis van drie traveeën met verhoogde begane grond, twee bouwlagen en pseudo-mansardedak (leien).

Lijstgevel met okerkleurig baksteenparement gecombineerd met witte steen en gecementeerde vlakken; rechter travee gemarkeerd door keldergarage en driezijdige erker. Rechthoekige muuropeningen met onder meer glas in lood. Inkomdeur en garagepoort van hout, glas en metaal.

Het grondplan vertoont op de begane grond een ruime inkomhal met kantoor (voormalige praktijkruimte) in de linker travee, een wachtkamertje, centrale trapzaal en keuken in de middelste en een suite van leefruimten in de rechter travee.

Interieurdecoratie uit bouwperiode met onder meer fraaie mozaïekvloeren, typisch beschilderde lambriseringen, metalen radiatormantels en binnendeuren aanleunend bij de art deco, schoorsteen en vast meubilair verwijzend naar neo-Lodewijk XVI-stijl; een bas-reliëf met voorstelling van Aesculapius (god der geneeskunde), gesigneerd G. Delafontaine, siert de inkomhal.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Sint-Amands, schetsen, 1932/20.

Bron     : De Sadeleer S., Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1995


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dokterswoning met apotheek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2122 (Geraadpleegd op 02-06-2020)