erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
212201
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212201
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woning, opgetrokken in 1917-1918 voor de bakkersfamilie De Jonghe uit Pittem. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier/drie traveeën in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Vernieuwde kroonlijst. Overhoeks tandfries. Gevel verlevendigd door gebruik van gele baksteen in horizontale gevelbanden en in de deur- en vensterbogen, en door vakken in decoratief metselwerk op de borstwering. Korfbogige muuropeningen met deels bewaard schrijnwerk op de begane grond, arduinen onderdorpels. Beglaasde voordeur met houtsnijwerk. Linkertravee met later ingebrachte garagepoort en uiterst links een lager deurtje dat naar de tuin leidt.

  • Gemeentearchief Pittem, Bouwaanvragen.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1919/2.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212201 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.