• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit 19de-eeuwse hoevegebouwen, mogelijk met oudere kern. Erfbezoek werd niet toegelaten.

De hoeve ressorteerde tijdens het ancien régime onder "'t Heerschip van Oeneghem", afhankelijk van de heerlijkheid van Pittem. Op het renteboek van Pittem uit 1622 wordt de hoeve weergegeven met boerenhuis op de huidige plaats en haaks landgebouw ten westen. Op het landboek van Pittem (1761) wordt het boerenhuis slechts weergegeven als solitair volume. De Ferrariskaart (1770-1778) toont de hoeve reeds in de huidige opstelling met twee parallelle volumes. Ten noorden strekte zich het "Willecom Bosch" uit. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt de hoeve aangeduid als "Ferme Bruneel", weergegeven met de twee parallelle volumes en een oostelijk bakhuis.

Parallelle witbeschilderde bakstenen volumes onder pannen zadeldaken, aan weerszijden van een erf in losse verharding met boom. Ten noorden het boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak in mechanische pannen, oostelijk stalgedeelte met nieuwere muuropeningen. Getoogde muuropeningen, waarin vernieuwd schrijnwerk (T-ramen). Nieuwe luiken. Grijsbeschilderde gecementeerde plint. Recentere noordelijke aanbouw.

Ten zuiden een schuurstalvolume, thans volledig gebruikt als stal, onder zadeldak in Vlaamse pannen. Grotendeels ingebouwd door recentere aanbouwen met lessenaarsdak. Westelijke zijgevel met resterende jaartalankers "18.."

• RIJKSARCHIEF BRUGGE, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien