Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeidershuis

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning uit het einde van de 19de eeuw, reeds als tweewoonst afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830). De woning is circa 1834 eigendom van kasteelheer Idesbald van der Gracht d'Eeghem. Circa 1865 worden de woningen kadastraal verenigd. In 1890 wordt het huis volgens kadastergegevens bijna volledig herbouwd door werkman Karel Callewaert-Naert.

Haaks op de straat gesitueerde eenlaagswoning van vijf traveeën (drie voor het woongedeelte en twee voor voormalige stal), onder zadeldak in mechanische pannen. Gecementeerde en witbeschilderde gevels op een blauwe plint, westelijke zijgevel voorzien van voegwerkimitatie, noordelijke gevel witgekalkt. Getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk, bewaarde ogen voor verdwenen luiken. Aan noordzijde zijn de ontlastingsbogen geaccentueerd door beschildering in een alternerende kleur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1865/19, 1890/6.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien