Kleine villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine villa

Beschrijving

Woning met cottage-invloeden, in 1905 gebouwd in opdracht van Edgard van der Gracht d'Eeghem, op plaats van oudere woning die wordt afgebroken.

Vrijstaand haaks op de straat ingeplant huis van één bouwlaag en drie traveeën onder afgewolfd zadeldak in mechanische pannen bekroond door dakruiter. Geelbakstenen gevel op hoge gecementeerde plint, verlevendigd door gebruik van rode bakstenen voor omlijstingen, banden en pseudovakwerk en gekenmerkt door sierankers. Toegang gemarkeerd door zadeldakje, net als bovengaand overkragend dak voorzien van gelobde bebording. Kleurrijke gevelstelling doorgetrokken naar de zijgevels in bruine bakstenen met een zwevend schoorsteenvolume in drie baksteenkleuren aan beide zijden. Vernieuwde deur en ramen (kunststof). Achteraanbouw aan noordzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1905/9.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien