• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve opklimmend tot de laatste decennia van de 18de of de eerste decennia van de 19de eeuw, bestaande uit 19de-eeuwse hoevegebouwen.

Gelegen op de plaats waar zich voorheen het "Bos te Rijne" uitstrekte, zie kaart van 1635 door Louis de Bersacques. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt nog steeds bos afgebeeld op deze plaats, het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft twee haakse volumes weer. Het ontstaan van de hoeve kadert binnen de ontginning van Egemveld, de onvruchtbare gronden in het noorden van de gemeente, die vanaf de 19de eeuw door behoefte aan nieuwe landbouwgronden op systematische wijze werd aangevat. Circa 1830 was de hoeve in bezit van kasteelheer Idesbald van der Gracht d'Eeghem. Het landgebouw werd in 1895 herbouwd, zie jaartalsteen in de noordelijke zijgevel. Op een mutatieschets uit 1941 wordt een bakhuis weergegeven aan oostzijde van het perceel, thans verdwenen. De familie Canneyt uit Gits was in deze periode eigenaar van de hoeve.

Een verharde erfoprit geeft toegang tot de hoeve met erf in losse verharding en groenaanplantingen, afgesloten door ijzeren hek tussen betonpijlers. Aan noordzijde van het erf bevindt zich het woonhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak in mechanische pannen. Bepleisterde gevel voorzien van voegimitatie. Getoogde deuropening waarin behouden deur onder vernieuwd bovenlicht. Rechte vensteropeningen op betegelde onderdorpels, waarin deels bewaard houtwerk (T-ramen), verdwenen luiken (bewaarde ogen). Kroonlijst op klossen. In de westelijke zijgevel bevindt zich de toegang naar een aardappelkelder. Erboven gesitueerde opkamer aan achterzijde.

Haaks op het woonhuis ingeplant landgebouw onder zadeldak in golfplaten en Vlaamse pannen (voorheen strodak). Witgekalkte erfgevel op gepekte plint. Centraal gesitueerde schuur en wagenhuis, aan noord- en zuidzijde geflankeerd door een stalgedeelte. Schuurpoort onder verhoogde dakoverstek. Links daarvan wagenhuis onder houten en onder betonlatei. Getoogde staldeuren en –vensters aan noordzijde. Verbouwde stal ten zuiden, interieur met troggewelf. Zuidelijke zijgevel met jaartalsteen "1895".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1941/43.
  • Rijksarchief Brugge, Familie van der Gracht d'Eeghem, nr. 80: Bos te Rijne, door Lowys de Bersaques, 1635.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien