erfgoedobject

Pijlerkapel

bouwkundig element
ID
212276
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212276

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pijlerkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, volgens jaartal op de nok opgetrokken in 1850. Staat nog niet afgebeeld op de kaart van het Dépôt de la Guerre van 1874 (terreingegevens uit 1861) maar wel op de topografische kaart van Institut Cartographique Militaire van 1898 (revisie op het terrein in 1884). Gaat mogelijk terug op een belangrijke religieuze site in de gemeente. In documenten vanaf het begin van de 16de tot het einde van de 18de eeuw wordt regelmatig het toponiem "Kapelakker" aangetroffen, verwijzend naar een stuk land in de zuidwesthoek van de Kolonel Naessensstraat en de Egemstraat. Gelegen langs de "Kerkweg", een voetpad dat het dorpscentrum verbond met de Egemsebinnenweg en nog staat afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1845).

Pijlerkapel onder zadeldak in dubbel gegolfde mechanische pannen, bekroond door ijzeren kruis met jaartal "1850". Bepleisterde en witbeschilderde gevels voorzien van imitatiebanden, boven een verbrede voet. Rondboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, afgesloten door fraai smeedijzeren hek met centrale inbreng van monogram "IMXR". Voorliggend bloemperk tussen betonplaten.

  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel I: een dorp voor de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 45, 242.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Egem, s.l., s.d., nr. 3.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pijlerkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212276 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.