erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID
212279
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212279

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit midden 19de- en 20ste-eeuws gebouwenbestand, in geschiedenis minimaal opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw, zie afbeelding van twee volumes in het landboek van Egem van 1725. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) worden vier volumes afgebeeld, de hoeve is dan in bezit van Joannes Poelman, burgemeester te Tielt. In 1862 registreert het kadaster de bouw van een nieuw woonhuis aan oostzijde van het perceel, daarvoor wordt een ouder gebouw afgebroken.

Diepergelegen hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldak, in U-vormige constellatie rond een onverhard erf, toegankelijk via een lange erfoprit. Ten oosten een woonhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder een zadeldak in dubbel gegolfde pannen. Verankerde donkerrode baksteenbouw voorzien van een bepleisterde band onder de houten geprofileerde gootlijst. Licht getoogde muuropeningen waarin beluikte T-ramen met verticale roedeverdeling in de bovenlichten. Nieuwe deur onder bovenlicht met verticale roedeverdeling. Haaks op het woonhuis gesitueerde landgebouwen: ten zuiden een dwarsschuur onder pannen zadeldak, later ingebrachte betonlateien, aangevuld met nieuwer metselwerk. Ten noorden een stal met muren in donkerrode baksteenbouw, maar vernieuwd dak (golfplaat) en gewijzigde muuropeningen. Recente bijgebouwen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1862/14.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Egem, Oud Archief, nr. 1: "Landt Bouck der prochie van Eeghem", door J. en C. Verhaeghe, 1725, zerk 11.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De schuur die bij inventarisatie in 2010 werd beschreven, is niet meer aanwezig.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve in U-vorm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212279 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.