Art-decogetinte rijwoning

Beschrijving

Art-decogetinte rijwoning, kadastraal geregistreerd in 1932, opgetrokken als eengezinswoning samen met nummer 246 links ervan. Naar verluidt ontworpen door een Mechels architect in samenwerking met de heer A. Rosier, directeur van de "Mechelse Academie voor Schone Kunsten" (de bouwplannen gingen verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog). In 1953 gesplitst waarbij nummer 246 gedeeltelijk werd omgevormd tot handelspand.

Onderkelderde baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder kunstleien zadeldak. Lijstgevel met dubbelhuisopstand, links later ingebrachte houten winkelpui (circa 1953). Decoratieve verwerking van lichtere baksteen op de borstweringen en in de fries. Mijterboogvormige vensters op de begane grond, rechthoekig op de eerste verdieping, ingewerkte houten rolluiken. Bewaard houten schrijnwerk, glas naar verluidt vernieuwd na bombardement op de bruggen van de Willebroekse vaart tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mijterboogvormige deur onder bovenlicht en met art-decogetint ijzerwerk en gekleurd glas in lood. Aflijnende houten kroonlijst op klossen.

Nummer 244 met bewaard interieur. Links inkomhal over de diepte van de woning, tot tegen en uitgevend op keuken. Rechts enfillade met "beste kamer" vooraan en salon erachter. Hierachter keuken over de breedte van het huis, daarachter bijkeuken. Inkomhal met authentieke spijlentrap (marmerimitatie, imitatietraploper), vloer van kleine cementtegels, marmerimitatie en imitatievoeg op imitatiemarmersokkel op de wanden, deur naar salon met notelaar-imitatie. De verbindingsdeuren tussen de salons en naar de keuken zijn voorzien van glas in lood met centrale bloemmotieven. De "beste kamer" (eerste salon) met beschilderde plankenvloer, marmeren haard, origineel behang (volgens eigenaar) en plafond met beschildering van putti. Tweede salon met marmeren haard, plafond met geprofileerd lijstwerk. In de keuken landschapsmuurschilderingen (olieverf) boven marmerimitatiesokkel, schilderingen uitgevoerd door Karel Van de Ven, de bouwheer en vader van huidige eigenaar. Marmeren haard, schouw met imitatievoeg en spiegel. In de bijkeuken een authentieke omkaste waterpomp en kleine "Leuvense stoof", zogenaamd "duvelke". Op de deur van de gang naar de keuken: imitatie glas-in-lood-schildering op glas.

• Mondelinge bron: J.B. Van de Ven, huidige eigenaar van nummer 244.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kapellen-op-den-Bos, Sectie B, 1932/18.