erfgoedobject

Kunstenaarswoning en atelier van Jan Heylen, naar ontwerp van Luc Heylen

bouwkundig element
ID
212291
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212291

Juridische gevolgen

Beschrijving

Modernistisch vormgegeven woning naar ontwerp van Luc Heylen. In de jaren 1960 gebouwd als kangoeroewoning met op de bovenverdieping de vertrekken van kunstenaar Jan Heylen (broer van de architect) en op het gelijkvloers de woning van hun moeder. Gelokaliseerd tegen de beboste zuidgerichte flank van de Demervallei.

Kubusvormig volume van twee bouwlagen onder plat dak, tegen de helling gebouwd zodat de bovenverdieping vanaf de straat toegankelijk is via een verhoogde centrale toegang (bovenverdieping), garage op de onderste verdieping. Gebouw in baksteen met verwerking van beton, de bovenverdieping is wit geverfd zodat een contrasterende kleurstelling wordt bekomen. Elke bouwlaag komt overeen met een woonniveau, beide wooneenheden hebben achteraan (ten zuiden) een gevelbreed terras met gevelbrede kamerhoge vensters met uitzicht op de Demervallei. Het bovenste terras heeft een deels opengewerkte overdekking om een zenitale lichtwerking te bekomen. Voorgevel gekarakteriseerd door groot markant tegeltableau links van de toegang. Rechthoekige deuren en vensters met stalen en aluminium schrijnwerk, metalen lekdrempels.

Vrij goed bewaard interieur met onder andere authentieke open tussenwandkast in de living en markante muur met "misbaksel-bakstenen" in de inkomhal. De compartimentering in de hal is ingebracht bij het verhuren van de woning in twee aparte eenheden. Beide wooneenheden staan in verbinding met elkaar door een zelfdragende spiltrap.

Verderop in de straat ligt het atelier van Jan Heylen (tussen nummer 70 en 74), eveneens naar ontwerp van Luc Heylen van 1959. Modernistisch vormgegeven, éénlaags, witgeschilderd bakstenen atelier met verwerking van keramiektegels boven het kamerhoge venster. In het interieur, bestaande uit één ruimte, aandacht voor een optimale lichtwerking.

  • Informatie verstrekt door de eigenaar.
  • S.N. 1967: Habitation du sculpteur ceramiste Jan Heylen, La Maison 23.7-8, 225-228.

Bron     : -
Auteurs :  Thomas, Hans
Datum  :

Aanvullende informatie

De dochter van kunstenaar Jan Heylen merkt op dat de moeder van de kunstenaar nooit in de woning woonde. Het gezin, bestaande uit Jan Heylen, zijn echtgenote Marina Huybrech en hun dochter Sophy bewoonde het pand tot aan de dood van de kunstenaar.

  • Informatie verkregen van Sophy Juliette Angèle (Heylen) Westcott, januari 2019.
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kunstenaarswoning en atelier van Jan Heylen, naar ontwerp van Luc Heylen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212291 (Geraadpleegd op )