erfgoedobject

Gemeentelijke jongensschool

bouwkundig element
ID
2123
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2123

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1871 werd tussen Dam en Hekkestraat een partij land aangekocht, eigendom van het armenbestuur, voor de oprichting van een nieuwe, gemeentelijke meisjesschool; deze werd in 1884 afgeschaft daar het meisjesonderricht vanaf toen volledig door de zusters werd overgenomen. Wellicht heeft de jongensschool omtrent die tijd haar lokalen aan de Kerkhofdries, opgericht in 1856 en in 1868-1869 nog vergroot onder leiding van architect J. Schadde, geruild voor de "modernere" schoolgebouwen aan de Hekkestraat.

De aanbesteding van de school met drie klassen en onderwijzerswoning, naar ontwerp van architect L. Blomme, dateert van 1873, de voltooiing der werken van 1874. In 1910-1911 werd onder leiding van architect E. Careels een vierde klas toegevoegd, de rechter doorgang verplaatst en nieuwe gaanderijen en toiletten gebouwd. De twee eerste klassen van de zijvleugel eveneens naar ontwerp van E. Careels, dateren van 1914-1924, de twee volgende van 1937-1939 naar een niet uitgevoerd plan van 1924. De laatste verbouwingswerken onder leiding van J. Van Loon dateren van 1968.

L-vormig, bakstenen schoolgebouw met aan de straat aangepaste klassenvleugel van twaalf traveeën (oorspronkelijk acht) en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen). Voorgevel met bewaarde travee-indeling met spaarvelden, aflijnende pilasters en muizentandfries. In 1968 werden de oorspronkelijke getoogde muuropeningen vervangen door rechthoekige doorbrekingen, mogelijk naar analogie met de vensters aan de zijgevel.

Rechts aansluitend voormalige onderwijzerswoning; dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); voorgevel in dezelfde trant opgebouwd als klassenvleugel, met originele getoogde deur en bovenvensters; aangepaste, rechthoekige benedenvensters met rolluikkasten.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Sint-Amands, dossiers 4, 6, 7, 11, 13, 15, 18, 26.
  • HERTSENS Y., Geschiedenis van Sint-Amands, Sint-Amands, 1987, p. 197, 201.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gemeentelijke jongensschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2123 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.