Burgerhuis naar ontwerp van Guillaume Monnier

Beschrijving

Rijhuis in art nouveau naar ontwerp van architect Guillaume Monnier, gesigneerd in de plint. Enkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen, onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig met de straat) met een overkragende houten kroonlijst op klossen, gevat tussen twee hoger opgetrokken pilasters met strak gedecoreerde deksteen. Kenmerkend parement van witte en oranje baksteen op een arduinen onderbouw met imitatiebanden. Verticale oranje baksteendecoratie op de pilasters. Rechthoekige muuropeningen, met uitzondering van korfboogvormig venster op de bel-etage. Gevelbreed venster onderverdeeld door twee gecanneleerde gietijzeren zuiltjes, waarop consoles rusten die het balkon van de tweede verdieping ondersteunen. Zijborstweringen met afsluiting van balusters. Rechts van de deuropening bevindt zich aansluiting voor een buitenkraantje.

Decoratief uitgewerkte gevel met tegeltableaus. Gevelpanelen met taferelen van kransen van bloemen, vruchten en linten in de zwikken van de korfboog en onder de kroonlijst. Borstweringen van de vensters en het centrale boogveld van de derde en vierde bouwlaag met uitbeeldingen met kinderen, vazen, bloemenslingers en –kransen. Tegelpanelen dateren vermoedelijk van omstreeks 1910 en zijn waarschijnlijk afkomstig van de firma Helman uit Sint-Agatha-Berchem.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1916/A/2.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 50-51.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.

Auteurs: Verhelst, Julie