School en klooster

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School en klooster

Beschrijving

School en voormalig klooster, in 1936-1937 door de zusters van Maria van Pittem gebouwd op plaats van oudere bebouwing.

Twee in een brede hoek aan elkaar gebouwde vleugels, beide op T-vormige plattegrond. Roodbakstenen gebouwen met natuurstenen plint, onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Volumes van respectievelijk zeven (Paardestraat, voormalig klooster) en elf (Molenakker, school) traveeën breed en twee (langs de Molenakker hogere) bouwlagen hoog. Rechthoekige vensters onder betonlatei getrapt in de tweede bouwlaag, waarin vernieuwd schrijnwerk, binnen verdiepte gevelvelden gescheiden door lisenen. Volume langs de Paardestraat getypeerd door per travee geplaatste dakvensters met getrapte kroonlijst, waarvan het centrale dakvenster groter uitgevoerd en bekroond door Heilig Hartbeeld. Centrale toegangstraveeën, langs de Molenakker met verdiepte deur toegankelijk via vier treden, voorzien van de signering "AM" en "1936" aan weerszijden. Uitspringende toegangsportiek langs de Paardestraat, met via enkele treden toegankelijke dubbele deur onder bovenlicht voorzien van glas in lood. Bovengelegen balkon afgezoomd door ijzeren hek met geometrische motieven tussen bakstenen pijlers.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1936/26.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien