• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Woning met cottage-invloeden, in 1935 opgetrokken door gareelmaker Hendrik Dejonghe-Debie. In 1942 wordt onder leiding van de Tieltse architect V. Lievens een verdieping opgetrokken boven de werkplaats (tussen de deur en de garage).

Dubbelhuis van vier/ drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Roodbakstenen gevel met gecementeerde plint voorzien van schijnvoegen. Korfboogvormige muuropeningen met deels bewaard houtwerk (schuifraam). Hoger opgetrokken twee linkertraveeën onder gevel met afgeknotte punt en achtergelegen wolfsdak. Zoldervenster met rondom afgeschuinde hoeken waarin raam met kleine roedeverdeling. Rechts aanvullende lage poorttravee onder zadeldak. Vernieuwde geprofileerde gootlijsten. Nieuwe achteraanbouw.

• Gemeentearchief Pittem, Bouwaanvragen 1942.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1935/6.