Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Tentoonstellingslaan
Locatie Tentoonstellingslaan 96, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Herinventarisatie wijk Muinkpark Gent (geografische herinventarisatie: Juni 2013 - Oktober 2014).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlmodernisme
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Onderkelderd modernistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag van 1932 opgericht in opdracht van weduwe Vaernewyck naar ontwerp van architect Charles Hoge (zie gevelsteen rechts boven in de pui "Ch. Hoge / arch. Gand / 1932"). Enkelhuis met twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel beëindigd door een dubbele uitspringende band, onderbroken door het vensterrisaliet met uitkragende houten kroonlijst. Parement van gele baksteen op een plint in blauwe hardsteen, gebruik van gele faience voor de erker op console en de dagkanten van het benedenvenster. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk in de vensters. Geaccentueerde rechtertravee met driezijdige erker met afgeronde hoeken die overgaat in de opengewerkte borstwering van het balkon, voorzien van fraai ijzerwerk. In de deurtravee opeenvolging van rechthoekige deurvensters afgesloten met ijzeren hekwerk. Op de gelijkvloerse verdieping rechthoekige vensteropening met afgeronde dagkanten; deur met deurrooster en structuurglas gevat in een zwaar geprofileerde omlijsting in blauwe hardsteen. Rechts ervan de brievenbus en een voetschraper. Voor het overige aangepast schrijnwerk. In de plint een aansluiting voor een buitenkraantje en keldergat met diefijzer.

Volgens de bouwplannen plattegrond met een vestibule uitkomend op een centraal trappenhuis en vestiaire. Aan de straatzijde een eetkamer, aan de tuinzijde een keuken en spreekkamer. Op de eerste verdieping bevinden zich een living (erker), twee slaapkamers en een badkamer. Op de tweede verdieping bevinden zich twee slaapkamers, een linnenkamer en zolder.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1932/T/22.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NO-ZW, Brussel-Gent.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Bron: -

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen & Rogiest, Tamara

Datum tekst: 2013

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Tentoonstellingslaan

Tentoonstellingslaan (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.