Teksten van Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge

Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge ()

Onderkelderd modernistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag van 1932 opgericht in opdracht van weduwe Vaernewyck naar ontwerp van architect Charles Hoge (zie gevelsteen rechts boven in de pui "Ch. Hoge/ arch. Gand/ 1932"). Enkelhuis met twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel beëindigd door een dubbele uitspringende band, onderbroken door het vensterrisaliet met uitkragende houten kroonlijst. Parement van gele baksteen op een plint in blauwe hardsteen, gebruik van gele faience voor de erker op console en de dagkanten van het benedenvenster. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk in de vensters. Geaccentueerde rechtertravee met driezijdige erker met afgeronde hoeken die overgaat in de opengewerkte borstwering van het balkon, voorzien van fraai ijzerwerk. In de deurtravee opeenvolging van rechthoekige deurvensters afgesloten met ijzeren hekwerk. Op de gelijkvloerse verdieping rechthoekige vensteropening met afgeronde dagkanten; deur met deurrooster en structuurglas gevat in een zwaar geprofileerde omlijsting in blauwe hardsteen. Rechts ervan de brievenbus en een voetschraper. Voor het overige aangepast schrijnwerk. In de plint een aansluiting voor een buitenkraantje en keldergat met diefijzer.

Volgens de bouwplannen plattegrond met een vestibule uitkomend op een centraal trappenhuis en vestiaire. Aan de straatzijde een eetkamer, aan de tuinzijde een keuken en spreekkamer. Op de eerste verdieping bevinden zich een living (erker), twee slaapkamers en een badkamer. Op de tweede verdieping bevinden zich twee slaapkamers, een linnenkamer en zolder.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1932/T/22.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NO-ZW, Brussel-Gent.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs:  Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara

Burgerhuizen ()

Nummer 94 en 96. Bakstenen rijhuizen in nieuwe zakelijkheid, nummer 96 op de plint gesigneerd en gedateerd "Ch. Hoge, architecte, Gand 1932". Gemarkeerde bovenverdieping met rechthoekige uitbouw, bij nummer 96 bezet met faiencetegels.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke